Појам и значај микроорганизама

Микроорганизми

Микроорганизми су веома мала, голим оком невидљива жива бића. Они имају велики значај у животу људи, животиња и биљака и имају врло широку практичну примену. Микроорганизме је тек у 17. веку открио Левенхук у капљицама кишнице и пљувачке. Развој микробиологије почиње открићем микроскопа.

mikroskop

МИКРОБИОЛОГИЈА је наука о микроорганизмима.

Захваљујући развоју микробиологије човек је данас способан да управља многим микробиолошким процесима и да их усмерава у своју корист. Многи микроорганизми се у индустрији користе за производњу прехрамбених производа: хлеба, млечних прерађевина, алкохолних пиће...

Микроорганизми имају огромну моћ размножавања и налазе се у свим животним срединама: земљишту, води  и ваздуху. У животним намирницама се такође налазе микроорганизми. Развојем микроорганизама у намирницама настаје читав низ процеса који у већој или мањој мери мењају састав и органолептичка својства тих намирница. Карактер и јачина промена зависе од састава намирнице, врсте микроорганизама и брзине њиховог развоја.

Основна одлика микроорганизама, као и свих живих бића, јесте исхана, дисање и размножавање. Ови важни процеси обављају се под утицајем фермената. Ферменти су материје које битно утичу на све физиолошке процесе микроорганизама.

Ферменти имају специфично дејство. Због тога се из једног груша млека може добити безброј различитих врста сирева, специфичног укуса, мириса и конзистенције.
Ферменти делују у веома малим количинама, на пример 1 грам инвертазе у повољним условима разлаже 200 кг обичног шећера.